Algemene bepalingen
De Algemene Vergadering beslist samen met de datum van de verkiezingen ook de manier waarop deze zal plaatsvinden. Er kan op twee manieren verkiezingen georganiseerd worden: online of fysiek.
Het stemmen is geheim. Het geschiedt op uniforme stemformulieren.
Online verkiezingen
Bij een online verkiezing wordt gebruikgemaakt van een onafhankelijk platform (niet gehost door WiNA zelf), waarbij de anonimiteit van de stemmen zo goed mogelijk gegarandeerd kan worden. Het desbetreffende platform wordt goedgekeurd door het praesidium met tweederdemeerderheid. Alle stemgerechtigden ontvangen voor de aanvang van de verkiezingen een mail met de nodige informatie over de stemprocedure en een overzicht van de kandidaten. Daarnaast ontvangen alle stemgerechtigden op de dag van de verkiezingen via mail een uitnodiging om hun stem uit te brengen.
Bij een online verkiezing is het niet mogelijk om met een volmacht te stemmen.
Fysieke verkiezingen
Bij een fysieke verkiezing is de kiescommissie verantwoordelijk voor het voldoende voorhanden zijn van stemformulieren tijdens de stemming. Elke stemgerechtigde persoon ontvangt, na verificatie van stemgerechtigheid aan de hand van zijn/haar geldige identiteitskaart, studentenkaart of WiNA-lidkaart, een stemformulier. Het formulier wordt na het stemmen gedeponeerd in de ter plaatse beschikbare en verzegelde stembus. Bij het indienen moet het stemformulier door een lid van de kiescommissie afgestempeld of geparafeerd worden. De kiescommissie kijkt erop toe dat iedereen slechts 1 stem kan uitbrengen.
Ereleden en ex-praesidium-leden mogen per e-mail stemmen. Andere leden dienen hiervoor een door het praesidium goedgekeurde motivatie te hebben. Volmachten worden alleen toegestaan aan mensen in bezit van een toestemming met handtekening en kopie van de identiteits- of studentenkaart van de desbetreffende persoon. Elke stemgerechtigde kan voor maximaal ´e´en andere stemgerechtigde stemmen via de volmachtprocedure die hierboven beschreven staat.
Omgaan met Technische Problemen of Andere Onvoorziene Omstandigheden
In het geval van technische problemen met het stemplatform, significante verstoringen van het stemproces, of andere onvoorziene omstandigheden die een eerlijke en toegankelijke stemming voor alle stemgerechtigden belemmeren, heeft het Bestuur de bevoegdheid om een of meer van volgende maatregelen te nemen:
a) Verlenging van de Verkiezingsperiode: Het Bestuur mag besluiten de verkiezingsperiode met maximaal 48 uur te verlengen om het probleem op te lossen en een eerlijke stemming te waarborgen.
b) Alternatieve Stemprocedures: Indien nodig mag de kiescommissie een alternatieve stemprocedure voorstellen. Dit alternatief moet op elk vlak hetzelfde niveau van anonimiteit en WiNA Gent vzw 2 veiligheid van de stemming en stemmer waarborgen. Elk alternatief moet vooraf unaniem worden goedgekeurd door het Bestuur.
c) Fysieke Stemlocatie: Indien de online verkiezingen onmogelijk zijn, kan het Bestuur een fysieke stemlocatie instellen met strikte naleving van eventuele gezondheidsen veiligheidsvoorschriften. Deze locatie moet toegankelijk zijn voor alle stemgerechtigden, en er moeten maatregelen worden genomen om de anonimiteit van de stemmen te waarborgen. In dit geval wordt het einde van de verkiezingen ook automatisch met 24 uur uitgesteld.
d) Uitstel van de Verkiezingen: In uitzonderlijke gevallen, waarin geen van de bovenstaande oplossingen haalbaar is binnen de gegeven tijd en een eerlijke en toegankelijke stemming voor alle stemgerechtigden niet gegarandeerd kan worden, heeft het Bestuur, de bevoegdheid om de verkiezingen uit te stellen. Bij besluit tot uitstel van de verkiezingen is het Bestuur gehouden om, uiterlijk binnen 24 uur na het nemen van dit besluit, een nieuwe datum voor de verkiezingen vast te stellen. Deze nieuwe datum voor de verkiezingen moet gepland worden binnen een termijn van niet meer dan twee lesweken volgend op de datum van de oorspronkelijk geplande verkiezingen. Een uitzondering hierop is toegestaan indien er binnen een periode van 31 dagen na de oorspronkelijk geplande verkiezingsdatum reeds een andere verkiezing gepland staat. In dat geval is het toegestaan om het uitgestelde verkiezingsproces te combineren met de reeds geplande verkiezing, mits dit gebeurt binnen de gestelde tijdspanne van 31 dagen. Alle reeds uitgebrachte stemmen worden als ongeldig beschouwd en tellen niet mee in de uiteindelijke stemresultaten. Dit waarborgt dat alle stemgerechtigden gelijke kansen hebben om hun stem uit te brengen onder de nieuwe omstandigheden.
Het Bestuur is verplicht om alle leden onmiddellijk via mail te informeren over eventuele wijzigingen in de stemprocedure, inclusief de redenen voor de wijziging en details over de nieuwe procedure.
Na afloop van de verkiezingen dient het Bestuur een verslag in bij de Algemene Vergadering, waarin de genomen acties en de redenen daarvoor worden beschreven.