Cantorverkiezing
27 mei 2018 13:38

Ook dit jaar wordt er opnieuw een cantor verkozen. Dit betekent dat op de cantus elke kandidaat zal worden onderworpen aan drie proeven.
Ten eerste moet elke kandidaat een nieuw liedje uit de codex aanleren aan de corona. Enerzijds moet dit een liedje zijn dat niet op WiNA cantussen gezongen wordt, anderzijds mogen twee kandidaten uiteraard niet beiden hetzelfde liedje aanleren. Als je van plan bent om jezelf kandidaat te stellen en je zou graag een bepaald liedje aanleren, dan kan je aan de huidige cantor (Sam Adriaensen) vragen of dat liedje goed is, alsook bij hem dit liedje dibsen.
Ten tweede zal elke kandidaat een keer gevraagd worden een liedje in te zetten dat ter plekke gekozen wordt, om de codex kennis te testen via een heel niet-representatieve steekproef.
Tot slot toont iedere kandidaat zijn creativiteit door middel van een vrije versie op een bestaande melodie. Deze vrije versie moet niet gebaseerd zijn op een liedje uit de codex (cfr. Zin in lasagna).
Na het verlopen van deze drie proeven wordt op de cantus gestemd. De verkozen kandidaat doet op de cantus een ave confrater met de huidig cantor en zal het einde van de cantus als cantor tot een goed einde brengen.