Nadoop en na-ontgroening

eerstejaars

16 Nov 2023
18:15 - 23:00

Activiteit afgelopen

Citadelpark

Nadoop

Begint de FOMO al wat op te komen dat je niet gedoopt bent?
Dan heb je tijdens de nadoop en ‘never have I ever’-cantus de laatste kans om dit jaar nog dat prachtige zwart-gele lintje te bemachtigen.

Praktisch

 • [18:15] @Amfitheater Citadelpark
 • Douchen (en eten) tussen [20:00] en [21:00]
 • [21:00] @Canard Bizar
  Als je nog een douche- en/of slaapplek zoekt, contacteer iemand van het doopcomité of vermeld het bij het invullen van de medische fiche.

Wat houdt dit concreet in?

De doop bestaat uit 2 delen:
1. Buiten gedeelte.
We verzamelen om 18u15 aan het Amfitheater in het Citadelpark (exacte locatie). Zorg dat je voor dit deel kleren aandoet die vuil mogen worden. Geen zorgen, het is niet de bedoeling dat je die kleren achteraf in de vuilbak moet gooien.

2. Pauze
Om 20u is de buitendoop gedaan en krijgen jullie tot 21u de tijd om te douchen en eventueel iets te eten. Op het medische fiche zal er een mogelijkheid zijn om een doucheplaats aan te vragen of aan te bieden voor een medeschacht in nood.

3. Binnendoop / Nadoopcantus
We verzamelen om 21u aan de cantuszaal van de Canard Bizar. Tijdens deze cantus gaan jullie nog een paar kleinere opdrachtjes krijgen en dan gaan jullie elk individueel verkocht worden. Wees gerust dit stelt niet veel voor, de schachtenverkoop kent strikte regels en is eigenlijk gewoon een fijne traditie. Voor de cantus raden we ook af om jullie beste kleren aan te doen aangezien het wel kan gebeuren dat er wat drinken gemorst wordt op je kleren en schoenen.
Rond 22u15 zal de doop gedaan zijn. Jullie mogen hierna nog mee cantussen, maar dit is niet verplicht.

Persoonlijke spullen

Waardevolle spullen zoals gsm's, portefeuilles en sleutels worden de hele avond bijgehouden door het doopcomité zodat deze niet verloren gaan.
Grotere items zullen we ook opbergen, maar we vragen om te vermijden deze mee te nemen.
Als je medicatie moet meenemen, zullen we deze voor je bewaren en je kunt er op elk gewenst moment om vragen. Daarnaast is er iemand aanwezig die een EHBO-cursus heeft gevolgd om te helpen indien nodig.

Inschrijven

Je kan je inschrijven op ons schachtenplatform, hier druk je op de gele knop 'Inschrijven voor de doop' en volg je de verdere instructies.
Als hier problemen mee zijn stuur je een mailtje naar schachtentemmer@wina-gent.be.

Enkele praktische info voor je je inschrijft:

 • De deelname aan de doop kost 10 euro, de cantus zit hierbij inbegrepen. Je kan dit betalen op voorhand of cash meenemen naar de doop.
 • Indien je minderjarig bent heb je ouderlijke toestemming nodig. Op het schachtenplatform staat een document dat je ingevuld moet doorsturen bij je inschrijving.
 • Vergeet op het schachtenplatform niet het Gentse doopdecreet en het Vlaamse Doopkader door te nemen. Dit zijn documenten opgesteld om jullie te beschermen tijdens de doopactiviteit, het is dus zeer belangrijk dat jullie hiervan op de hoogte zijn. Door in te schrijven bevestig je dat je deze documenten gelezen en aanvaard hebt. Aarzel niet om vragen te stellen als er iets onduidelijk is.
 • Na je inschrijving krijg je een medische fiche doorgestuurd.

Liedjes

Voor de doop moeten jullie al 3 plechtige liederen uit het hoofd leren. De melodieën van de liederen vind je hieronder:

De tekst kunnen jullie hier terugvinden.

Ik twijfel toch nog

Het is begrijpelijk dat je twijfels hebt over de doop, vooral gezien de vele verhalen die in het nieuws circuleren. We willen benadrukken dat we de afgelopen jaren aanzienlijke inspanningen hebben geleverd om onze doop grondig te hervormen. We hebben ervoor gekozen om alleen de elementen te behouden die de kern van de doop weerspiegelen, namelijk het versterken van de groepsband tussen de schachten.
Hierbij enkele belangrijke punten om je gerust te stellen:

 • We gebruiken geen lookshampoo.
 • Er wordt geen voedsel toegediend dat niet geschikt is voor menselijke consumptie.
 • Het drinken van alcohol is niet toegestaan, noch verplicht tijdens de doop. Zowel gedoopte als degene die dopen zullen geen alcohol drinken.
 • Niemand zal persoonlijk vernederd worden én we hanteren een nultolerantiebeleid voor ongepast gedrag of opmerkingen.
 • We hebben speciaal een pauze ingelast waar je kunt douchen en eten, zodat de doop geen uitputtingsslag wordt.
 • Onze doop is bedoeld om een positieve en verbindende ervaring te zijn. We hopen dat deze informatie je geruststelt en mochten er nog vragen of zorgen zijn, aarzel dan niet om ze met ons te bespreken. Jouw comfort en welzijn staan voorop bij alles wat we doen.

Vragen?

Stuur een mailtje naar schachtentemmer@wina-gent.be of stuur een berichtje naar +32487677387

Hopelijk krijgen we de kans om jullie om te toveren tot WiNA schachten!

Na-ontgroening

Ben jij nog steeds schacht bij WiNA? Ben je sinds 2021 schacht bij WiNA?
Wil je eindelijk dat lintje over de rechterschouder mogen dragen en volwaardig commilito zijn bij ons?
Dan is dit je kans! Op 16 november organiseren wij een na-ontgroening. De ideale kans om toch commilito te worden bij WiNA. Mocht je de ontgroening in jouw jaar niet gehaald hebben kan je je nu inschrijven voor deze na-ontgroening.

Praktisch:

 • Inschrijvingen moeten gebeuren voor 14 november, dit kan door een mailtje te sturen naar schachtentemmer@wina-gent.be.
 • De ontgroening valt onder het doopdecreet, dit kan je op het schachtenplatform raadplegen.
 • Je zal niet vuil worden.
 • De ontgroening bestaat uit 2 delen: een buitengedeelte in het Citadelpark aan het Amfitheater beginnende om 19u45. Hierop aansluitend een binnengedeelte in de cantus. Rond 22u30 zal de na-ontgroening gedaan zijn, jullie mogen hierna mee cantussen.

Nieuws over deze activiteit

Kelder gesloten op 16/11