Doop

andere

31 Okt 2023
17:30 - 23:59

Activiteit afgelopen

S9

Het is weer zover! WiNA organiseert, net als elk jaar, een doop. Een onmisbare traditie binnen onze bruisende studentenvereniging.
Dit is hét moment waarop onze enthousiaste feuten de kans krijgen om zich onder te dompelen in de gezelligste kring van Gent. De doop vindt plaats op één avond en aan het einde van die avond mag je jezelf met trots een schacht van WiNA noemen.
Natuurlijk staat veiligheid voorop en onze doop is volledig conform met het Gentse doopdecreet.
We zorgen ervoor dat het een geweldige ervaring wordt voor iedereen die deelneemt!

Infomoment

Op donderdag 19 oktober organiseren we een infomoment waarbij we de belangrijkste zaken van de doop zullen bespreken, zodat jullie een duidelijk beeld krijgen van wat jullie te wachten staat. Dit biedt jullie ook de kans om vragen te stellen.
Als je niet aanwezig kunt zijn, is de presentatie achteraf beschikbaar op Ufora. Daarnaast staan de leden van het doopcomité altijd klaar om jullie vragen te beantwoorden.

Praktisch

 • 17u30 @cursuskot S9
 • Tussen 21u10 en 22u30: douchen (en eten)
 • 22u15 @Canard Bizar

Als je nog een douche- en/of slaapplek zoekt, contacteer iemand van het doopcomité of vermeld het bij het invullen van de medische fiche.

Concreet

De doop bestaat dit jaar uit 2 delen met een pauze ertussen.
Deel 1: buitendoop
Om 17u30 worden jullie verwacht aan de ingang van S9, hier zullen we jullie spullen verzamelen. Om 18u stipt starten we met het buitengedeelte. Zorg dat je kleren aandoet die vuil mogen worden. Geen zorgen, je zal deze kleren niet in de vuilbak moeten gooien.
De buitendoop zal eindigen in het Citadelpark waar we samen naartoe zullen gaan.

Pauze:
Om 21u is de buitendoop gedaan en krijgen jullie tot 22u15 de tijd om te douchen en eventueel iets te eten.
Op het medische fiche zal er een mogelijkheid zijn om een doucheplaats aan te vragen of aan te bieden voor een medeschacht in nood.

Deel 2: binnendoop/doopcantus
Om 22u15 verzamelen we aan de Canard Bizar voor de doopcantus.
Hier zullen jullie in kleine groepjes een opdrachtje krijgen en vervolgens ‘verkocht’ worden.
Wees gerust dit stelt niet veel voor, de schachtenverkoop kent strikte regels en is eigenlijk gewoon een fijne traditie.
Voor de cantus draag je best kleding die bestand is tegen wat gemorst drinken.
Ook tijdens de cantus zullen zowel degene die gedoopt worden als zij die dopen geen alcohol drinken.
Als alles verloopt volgens planning is de doop gedaan tegen 2u.
De cantus zal daarna nog even doorgaan, maar jullie zijn niet verplicht om te blijven.

Persoonlijke spullen

Waardevolle spullen zoals gsm's, portefeuilles en sleutels worden de hele avond bijgehouden door het doopcomité zodat deze niet verloren gaan.
Je kunt grotere items zoals rugzakken en kleding veilig opbergen in de kelder. We zullen deze sluiten en kan je de volgende dag ophalen tussen 12:00 en 14:00 uur. We vragen wel om te vermijden dit mee te nemen.
Als je medicatie moet meenemen, zullen we deze voor je bewaren en je kunt er op elk gewenst moment om vragen. Daarnaast is er iemand aanwezig die een EHBO-cursus heeft gevolgd om te helpen indien nodig.

Inschrijven

Je kan je inschrijven op ons schachtenplatform, hier druk je op de gele knop 'Inschrijven voor de doop' en volg je de verdere instructies.
Als hier problemen mee zijn stuur je een mailtje naar schachtentemmer@wina-gent.be.

Enkele praktische info voor je je inschrijft:

 • De deelname aan de doop kost 10 euro, de cantus zit hierbij inbegrepen. Je kan dit betalen op voorhand of cash meenemen naar de doop.
 • Indien je minderjarig bent heb je ouderlijke toestemming nodig. Op het schachtenplatform staat een document dat je ingevuld moet doorsturen bij je inschrijving.
 • Vergeet op het schachtenplatform niet het Gentse doopdecreet en het Vlaamse Doopkader door te nemen. Dit zijn documenten opgesteld om jullie te beschermen tijdens de doopactiviteit, het is dus zeer belangrijk dat jullie hiervan op de hoogte zijn. Door in te schrijven bevestig je dat je deze documenten gelezen en aanvaard hebt. Aarzel niet om vragen te stellen als er iets onduidelijk is.
 • Na je inschrijving krijg je een medisch fiche doorgestuurd.

Liedjes

Voor de doop moeten jullie al 3 plechtige liederen uit het hoofd leren. De melodieën van de liederen vind je hieronder:

De tekst kunnen jullie hier terugvinden.

Ik twijfel toch nog

Het is begrijpelijk dat je twijfels hebt over de doop, vooral gezien de vele verhalen die in het nieuws circuleren. We willen benadrukken dat we de afgelopen jaren aanzienlijke inspanningen hebben geleverd om onze doop grondig te hervormen. We hebben ervoor gekozen om alleen de elementen te behouden die de kern van de doop weerspiegelen, namelijk het versterken van de groepsband tussen de schachten.

Hierbij enkele belangrijke punten om je gerust te stellen:

 • We gebruiken geen lookshampoo.
 • Er wordt geen voedsel toegediend dat niet geschikt is voor menselijke consumptie.
 • Het drinken van alcohol is niet toegestaan, noch verplicht tijdens de doop. Zowel gedoopte als degene die dopen zullen geen alcohol drinken.
 • Niemand zal persoonlijk vernederd worden én we hanteren een nultolerantiebeleid voor ongepast gedrag of opmerkingen.
 • We hebben speciaal een pauze ingelast waar je kunt douchen en eten, zodat de doop geen uitputtingsslag wordt.
 • Onze doop is bedoeld om een positieve en verbindende ervaring te zijn. We hopen dat deze informatie je geruststelt en mochten er nog vragen of zorgen zijn, aarzel dan niet om ze met ons te bespreken. Jouw comfort en welzijn staan voorop bij alles wat we doen.

Vragen?

Stuur een mailtje naar schachtentemmer@wina-gent.be of stuur een berichtje naar +32487677387. Je kan ook steeds een doopcomité lid aanspreken!

Ik wil wel, maar kan niet

Geen probleem! 16 november organiseren we een nadoop en dan kan jij ook de kans krijgen om gedoopt te worden.

Hopelijk krijgen we de kans om jullie om te toveren tot fantastische WiNA schachten!

Nieuws over deze activiteit

Kelder 31/10