Doop

andere

31 Okt 2022
18:00 - 02:30

Activiteit afgelopen

Sterre S9

Zoals elk jaar organiseert ook dit jaar WiNA een doop. Dit is een belangrijk moment binnen onze studentenvereniging. Het is het moment waar onze geïnteresseerde feutjes de kans krijgen om zich te laten dopen bij de schoonste kring van Gent. Hoewel de doop vele tradities met zich meedraagt ziet deze er de dag van vandaag helemaal niet meer uit zoals vroeger. De doop vindt plaats op 1 avond en op het einde van de avond kan je jezelf trots een schacht van WiNA noemen.

Infomoment

Op donderdag 20/10 hebben we een infomoment georganiseerd waar we de doop hebben voorgesteld. Mocht je hier niet aanwezig geweest zijn, kan je alle informatie die we daar gegeven hebben ook op Ufora terugvinden.

Concreet

De doop bestaat dit jaar uit 2 delen met een pauze ertussen.

  1. buitendoop
    We spreken af om 17u30 aan het cursuskot in S9. Dan gaan we eerst jullie spullen verzamelen en beginnen we om 18u stipt met de buitendoop. Zorg dat je voor dit deel kleren aandoet die vuil mogen worden. Geen zorgen, het is niet de bedoeling dat je die kleren achteraf in de vuilbak moet gooien, dus doe een outfit aan zoals voor een vuile jeugdbewegingsactiviteit.

Douchen
Om 21u15 is de buitendoop gedaan en krijgen jullie tot 22u30 de tijd om te douchen en eventueel iets te eten. Spreek zoveel mogelijk met elkaar af om te douchen, maar je kan zeker en vast ook bij een aantal mensen van het doopcomité terecht. We raden wel aan om je douchespullen en cantuskleren op voorhand op je doucheplek te leggen zodat je daar tijdens de doop niet meer hoeft aan te denken. Mocht je geen douche plaats hebben of geen slaaplaats hebben zal je ons hiervan op de hoogte kunnen stellen via het schachtenplatform. (bij het invullen van de medische fiche)

Mocht je een doucheplaats willen aanbieden voor een van je vrienden die ook naar de doop gaan mag je ons dit zeker laten weten.

  1. Binnendoop / Doopcantus
    Om 22u30 verzamelen we aan de Canard Bizar voor de doopcantus. Tijdens deze cantus gaan jullie nog een paar kleinere individuele opdrachtjes krijgen en dan gaan jullie elk individueel verkocht worden. Voor de cantus raden we ook af om jullie beste kleren aan te doen aangezien het wel kan gebeuren dat er wat bier gemorst wordt op je kleren en schoenen. Maar zoals al vermeld bij het infomoment blijven wij en jullie nuchter zolang de doop bezig is. Jullie krijgen dus nog geen bier zolang je je lint niet hebt ontvangen! Als alles goed verloopt is de doop gedaan tegen 2u30. De cantus zal dan nog eventjes doorgaan, maar dan zijn jullie niet meer verplicht om te blijven.

Schachtenverkoop
De schachtenverkoop gebeurt bij WiNA tijdens de doopcantus en is een zeer belangrijk deel van de schachtenervaring. De verkoop is bij WiNA aan een hele hoop strenge regels verbonden zodat we kunnen vermijden dat je doopmeters en -peters te veel vragen van jou.

Persoonlijke spullen

Waardevolle spullen zoals gsm's, portefeuilles en sleutels worden de hele avond bijgehouden door het doopcomité zodat deze niet verloren gaan. Indien nodig kunnen wij ook rugzakken en kleren bijhouden, maar we vragen om zo weinig mogelijk andere spullen mee te nemen. Het is wel mogelijk om rugzakken in onze kelder achter te laten, die gaat maandagnacht op slot. Je kan je spullen dan terug komen ophalen op 01/11 tussen 12u en 14u.

Eventuele medicatie die jullie constant dienen bij te hebben, zullen wij ook bijhouden en kunnen jullie op elk moment innemen indien nodig. Op de doop is er iemand aanwezig die een EHBO cursus heeft gevolgd. Deze kan steeds helpen mocht het nodig zijn.

Inschrijven

Om in te schrijven moet je naar het schachtenplatform gaan. Als je ingelogd bent zie je hier een grote knop staan 'inschrijven voor de doop'. Dan duid je het jaar 22-23 aan en verzend je de aanvraag.
Mocht je het niet vinden, dat is via deze link.
https://schachten.wina-gent.be/application

Op het schachtenplatform kan je informatie terug vinden en kan je het doopdecreet lezen alsook de voorstelling van het DC. Hier kan je ook de medische fiche invullen..
de medische fiche invullen is verplicht en doe je voor zondag 30/10 23u59

Lees voor het inschrijven ook het Gents Doopdecreet en het Vlaams Doopkader grondig door. Dit zijn documenten die opgesteld zijn samen met de Stad Gent en Universiteit Gent om jullie te beschermen tijdens de doopactiviteiten, dus het is heel belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent. Door in te schrijven bevestig je dat je deze documenten gelezen hebt en aanvaard hebt.

Als je nog minderjarig bent moet je ook de ouderlijke toestemming onderaan de schachtenfiche invullen en laten ondertekenen door een ouder of voogd. Mocht dit het geval zijn stuur je een mailtje naar schachtentemmer@wina-gent.be
Dan zal je het juiste document toegestuurd krijgen dat je moet invullen.

De doop kost 10 euro, betaal dit op voorhand, of neem cash mee naar de doop zelf.

Liedjes

Voor de doop moeten jullie al 3 plechtige liederen uit het hoofd leren. De melodieën van de liederen vind je hieronder:
WiNA kringlied
Io Vivat
Gaudeamus igitur

De tekst kunnen jullie hier terugvinden.

Praktisch

Als je nog een douche- en/of slaapplek zoekt, contacteer iemand van het doopcomité of vermeld het bij het invullen van de medische fiche.

Ik twijfel toch nog

Het is heel logisch dat veel mensen twijfels hebben over het dopen, aangezien deze prachtige traditie de voorbije jaren veel harder en zwaarder geworden is. Wij hebben er de laatste jaren echter voor gekozen om onze traditionele doop grondig onder de loep te nemen en enkel de elementen te behouden die de essentie van de doop belichamen, het groepsgevoel versterken tussen de schachten. Zo gebruiken we geen lookshampoo, wordt er geen alcohol gedronken. Ook gaan we niemand persoonlijk vernederen en is er is natuurlijk een nultolerantie voor ongepast gedrag en ongepaste opmerkingen. Ook is er dit jaar zoals eerder vermeld een pauze voorzien zodat jullie kunnen eten en douchen zodat de doop geen uitputtingsslag wordt.

Indien je nog met vragen zit, kan je de schachtentemmer of het doopcomité aanspreken altijd bereiken via whatsapp, messenger of mail.

Ik wil wel maar kan niet

Geen probleem, op 17 november organiseren we een nadoop en dan zal je ook de kans krijgen om gedoopt te worden.


Robbe D'hooge - Schachtentemmer
schachtentemmer@wina-gent.be
+32470280614