Bachelor of Science in de

Wiskunde

Als nieuwe student is het niet altijd even simpel om de nodige informatie te vinden. Zeker nu in deze coronatijden, kan het erg moeilijk zijn om alle informatie te vinden om de juiste studiekeuze te maken. WiNA wil daarom al die studenten graag helpen, door al die informatie te bundelen, maar vooral door antwoord te geven op jullie vragen.


Prof. Marnix van Daele

Wie aan het nut van wiskunde nog zou twijfelen: zelfs in deze coronatijden is wiskunde niet uit nieuws weg te slaan. De modellen van Prof. Niel Hens, wiskundige van opleiding, die de evolutie van de verspreiding van het Covid-19 virus en de impact van verschillende exitstrategieën in België modelleren, bepalen dezer dagen ons dagelijks leven.

Maar ook in betere tijden is het een en al wiskunde om ons heen. Alles wat ook maar iet of wat digitaal werkt, puilt uit van de wiskunde. Misschien ben jij wel sterk in wiskunde en denk je er ook wel aan om iets met die wiskunde te doen? Bekijk dan zeker ook eens de opleiding tot master in de wiskunde aan UGent. Je ontdekt er zowel de zuivere als de toegepaste wiskunde. Bovendien is het een opleiding die je heel veel jobmogelijkheden biedt in de privé en de openbare sector.

Wiskunde? Doen!

Prof. Marnix van Daele
Kobe Bleuzé

Kobe Bleuzé

Mijn naam is Kobe Bleuzé. Ik zit momenteel deels in de 2e en deels in de 3e bachelor wiskunde. Naast de lessen zet ik mij ook in voor de studentenvereniging en in mijn vrije tijd hou ik mij bezig met schaken. Ik studeer wiskunde omdat dit zowel een brede (dus veel uiteenlopende onderwerpen) als diepgaande opleiding is. Er is voor iedereen wat wils zonder dat het daarvoor oppervlakkig wordt.

Aarzel niet om mij even te contacteren!

Nathan Steyaert

Ik ben Nathan, masterstudent wiskunde en prosenior van de faculteitskring verbonden aan deze richting: WiNA.

Ik heb deze richting gekozen omwille van een paar redenen. Natuurlijk interesseerde het me enorm, zonder zo’n interesse kom je er namelijk niet. Ik voelde me heel hard aangesproken door de kern van de richting: leren probleemoplossend denken in abstracte context. Ik werd dan ook sterk aangetrokken door topologie en getaltheorie eens ik aan de richting begon.

Als je de keuze aan het maken bent tussen universiteiten, wees dan zeker niet bang om voor de UGent te kiezen: niet alleen is het de mooiste studentenstad van Vlaanderen Europa, je krijgt hier les op een hoog niveau, met efficiënte begeleiding, kwalitatief cursusmateriaal en een enorme keuze aan keuzevakken - die je ook aan andere universiteiten mag opnemen!

Je mag me zeker mailen met vragen, ik antwoord met plezier!

Nathan Steyaert
Wiskunde

Meer Informatie

Wens je nog meer informatie te vinden over de opleiding Wiskunde, kijk dan zeker eens op de volgende websites of op de Facebook pagina:

wiskunde.ugent.be

Studiekiezer

Facebook

Frequently Asked Questions

Als student aan de universiteit zal je snel merken dat heel wat zaken anders verlopen dan in het middelbaar. Dat vraagt misschien wel even tijd om te wennen. Maar onthoud steeds dat je er niet alleen voor staat. Proffen en assistenten zullen je in het begin zeker genoeg begeleiden. Verder heb je nog de studieondersteuning van de UGent en ook de studentenvereniging WiNA staat steeds klaar om studenten te helpen bij hun studies. Maak je dus zeker geen zorgen over de overstap naar de universiteit.

#algemeen

Dat is eigenlijk niet nodig. De lesroosters laten over het algemeen vrij goed toe om elke dag te pendelen. Net iets meer dan de helft van de studenten zit in Gent op kot; de rest pendelt.

#algemeen

Elk jaar starten er tussen de 30 en de 45 studenten in de eerste bachelor. Naar het tweede jaar toe stoppen er een aantal studenten en dan blijven er 20 tot 30 studenten over. Deze groep blijft dan grotendeels behouden voor de rest van de opleiding. Door het beperkte aantal studenten hebben jullie (onder voorbehoud van de coronamaatregelen) altijd samen les. Dit kan zowel in een auditorium als in een gewoon klaslokaal zijn. Indien je meer wilt weten over hoe de lessen volgend jaar georganiseerd worden met betrekking tot coronamaatregelen, kan je hier eens een kijkje nemen.

#wiskunde

De opleiding wiskunde is een theoretische opleiding dus de meeste vakken zullen weinig toepassingen aanbieden. Daartegenover staan dan een aantal vakken verspreid over de opleiding die vallen onder de toegepaste tak van de wiskunde en zich dus zullen focussen op het gebruiken van wiskunde. Dus dit is iets dat zeer sterk afhangt van het vak.

#wiskunde

6 uur wiskunde is de aangeraden hoeveelheid. Hierdoor heb je zeker alle voorkennis die je nodig hebt. Als je meer uren wiskunde hebt gedaan, zal je een aantal zaken misschien als herhaling zien teruggekomen, maar dat zal beperkt zijn. Het verschil tussen 6 uur en bijvoorbeeld 8 uur wiskunde valt op de universiteit heel snel weg. Als je minder dan 6 uur wiskunde hebt gevolgd, is het misschien wel aan te raden om een vakantiecursus wiskunde te volgen. Deze worden in september georganiseerd door de UGent, meer informatie kan je hier vinden.

#wiskunde

Sinds enkele jaren geleden heb je een laptop nodig in de opleiding wiskunde. Dit hoeft evenwel geen dure of high-tech laptop te zijn. De aanbevolen specificaties vind je hier terug. Een rekenmachine wordt bijna niet meer gebruikt in de opleiding. Numerieke uitkomsten uitrekenen is geen doel op zich. In de gevallen waar dit wel wordt gedaan, zijn deze berekeningen vaak te complex of te langdradig om met een rekenmachine te doen en worden deze alsnog met de laptop gedaan. Enkel voor het vak Algemene Natuurkunde (in het tweede semester van het eerste jaar) heb je nog een rekenmachine nodig en elke rekenmachine die een eenvoudige sinus kan uitrekenen volstaat hiervoor.

#wiskunde

Met wiskunde kan je veel verschillende kanten op. Er zijn natuurlijk de voor de hand liggende jobs als leerkracht of iets in de financiële sector. Maar ook in de bedrijfswereld is er veel vraag naar wiskundigen omwille van hun competenties in data-analyse en analytisch denken.

#wiskunde

De bachelor wiskunde heeft vijf verschillende minoren (biowetenschappen, economie, informatica, natuurkunde en onderwijs). Deze gelden als een uitbreiding van de opleiding buiten het gebied van de wiskunde. Vanaf het tweede jaar kies je drie vakken uit één minor. In het eerste jaar hoef je hier dus eigenlijk nog niet te veel aan te denken, maar indien je toch al meer informatie wilt, kan je hier eens een kijkje nemen.

#wiskunde

In het eerste semester van het eerste jaar vertrekken de meeste wiskundevakken van concepten die je in het middelbaar al gezien hebt. Latere vakken introduceren volledig nieuwe begrippen en bouwen hierop voort. Afhankelijk van hoeveel uitbreiding je in het middelbaar gekregen hebt, zal je hier en daar nog ideeën herkennen waar je reeds mee in aanraking bent geweest. De manier waarop deze wiskunde aangeboden wordt, is wel wat verschillend. In plaats van specifieke problemen of vraagstukken oplossen, ga je eerder de theoretische kant op en onderzoeken wat de eigenschappen van bepaalde concepten zijn.

#wiskunde

De nieuwe wiskunde blijft zeker interessant omdat er zoveel wiskunde is om te ontdekken. Wiskunde wordt onderverdeeld in 60 deelgebieden die elk nog verschillende onderverdelingen hebben. Geen twee vakken behandelen dus hetzelfde stukje wiskunde. Telkens wordt er iets nieuw geïntroduceerd en uitgewerkt.

#wiskunde

In het eerste jaar wordt normaal gezien alle leerstof tijdens de lessen verwerkt. Waarschijnlijk zal je dit achteraf nog wel eens willen overlopen en er zijn ook oefeningen die je nog kan maken. De universiteit en de opleiding wiskunde in het bijzonder laat je hier bijna volledig vrij in om dit zelf in te plannen. Hoeveel uur je nodig hebt om de lessen te verwerken hangt af van vak tot vak en van student tot student.

#wiskunde