public class Faculteitskring {

  public String name;
  public String faculty;
  public int startedIn;
  public String[] richtingen;

  public Faculteitskring(String naam, String faculteit,
      int opgerichtIn, String[] richtingen) {
    this.name = naam;
    this.faculty = faculteit;
    this.startedIn = opgerichtIn;
    this.richtingen = richtingen;
  }

  public boolean hasLustrum() {
    int currentYear = Calendar.getInstance().get(Calendar.YEAR);
    System.out.println(currentYear - this.startedIn);
    return (currentYear - this.startedIn + 1) % 5 == 0;
  }
}
public class Main {

  public static void main(String[] args) {
    Faculteitskring WiNA = new Faculteitskring("WiNA", "Wetenschappen",
      1936, new String[]{"Fysica & Sterrenkunde",
        "Informatica", "Wiskunde"});
    System.out.println(WiNA.hasLustrum());
  }
}

Bachelor of Science in de

Informatica

Als nieuwe student is het niet altijd even simpel om de nodige informatie te vinden. Zeker nu in deze coronatijden, kan het erg moeilijk zijn om alle informatie te vinden om de juiste studiekeuze te maken. WiNA wil daarom al die studenten graag helpen, door al die informatie te bundelen, maar vooral door antwoord te geven op jullie vragen.

Prof. Peter Dawyndt

Wat mij heel hard aantrekt in de informatica is het aspect probleemoplossend denken en het feit dat je slimme digitale oplossingen kan ontwikkelen die voor veel mensen een wereld van verschil maken. Voor een informaticus is het cruciaal om de onderliggende concepten goed te begrijpen en om projectmatig te kunnen werken.

Deze mix van theorie en praktijk zit dan ook diep ingebakken in het DNA van de opleiding. En we durven de lat gerust ook hoog te leggen: het is niet voldoende dat onze studenten de informatica van vandaag kennen en kunnen toepassen. Ze moeten ook in staat zijn om mee de informatica van morgen uit te vinden.

Het “Durf Denken”-motto van de UGent is ons dus echt wel op het lijf geschreven.

Prof. Peter Dawyndt
Friedrich Vandenberghe

Friedrich Vandenberghe

Ik ben Friedrich, en zit in mijn 3de bachelor Informatica. Ik heb deze studie gekozen omdat ik al sinds ik heel jong was wist dat ik iets met informatica wou doen en je gegarandeerde werkzekerheid hebt. Voor vragen omtrent deze richting kan je zeker bij mij terecht!

In het studentenleven ben ik ook heel actief (WiNA Cursus 2019-2020, FK ICT 2020-2021), dus voor vragen daaromtrent kan je zeker ook bij mij terecht.

Jitse Willaert

Ik ben Jitse en ik zit in 2e bachelor Informatica. Ik heb altijd al graag geprogrammeerd en ik wou dus heel graag informatica doen. Het is ook altijd leuk als je werk in je code hebt gestoken, en dan het kunnen zien werken. Ik ben ook IT bij WiNA (2020-2021).

Als je vragen zou hebben over informatica of over WiNA, aarzel niet om me te contacteren.

Jitse Willaert
Informatica

Meer Informatie

Wens je nog meer informatie te vinden over de opleiding Informatica, kijk dan zeker eens op de volgende websites:

informatica.ugent.be

Studiekiezer

Frequently Asked Questions

Als student aan de universiteit zal je snel merken dat heel wat zaken anders verlopen dan in het middelbaar. Dat vraagt misschien wel even tijd om te wennen. Maar onthoud steeds dat je er niet alleen voor staat. Proffen en assistenten zullen je in het begin zeker genoeg begeleiden. Verder heb je nog de studieondersteuning van de UGent en ook de studentenvereniging WiNA staat steeds klaar om studenten te helpen bij hun studies. Maak je dus zeker geen zorgen over de overstap naar de universiteit.

#algemeen

Dat is eigenlijk niet nodig. De lesroosters laten over het algemeen vrij goed toe om elke dag te pendelen. Net iets meer dan de helft van de studenten zit in Gent op kot; de rest pendelt.

#algemeen

In het algemeen is de opleiding informatica eerder een theoretische opleiding. De theoretische concepten die vaak een wiskunde onderbouw hebben worden dan verder verduidelijkt in de oefeningensessies. Vanaf het tweede jaar zijn er echter enkele vakken die zich vooral toespitsen op het praktische ontwerp van software maar deze zijn nog steeds in de minderheid.

#informatica

In het eerste jaar wordt normaal gezien alle leerstof tijdens de lessen verwerkt. Waarschijnlijk zal je dit achteraf nog wel eens willen overlopen en er zijn ook oefeningen die je nog kan maken. De universiteit en de opleiding Informatica in het bijzonder laat je hier bijna volledig vrij in om dit zelf in te plannen. Hoeveel uur je nodig hebt om de lessen te verwerken hangt af van vak tot vak en van student tot student. In latere jaren zal een groot deel van jullie studietijd ingepalmd worden door projectwerk. Hou hier dus zeker rekening mee in je planning zodat je in de examenperiode zeker niet voor verassingen komt te staan.

#informatica

Elk jaar starten er tussen de 70 en de 80 studenten in de eerste bachelor. Naar het tweede jaar toe stoppen er een aantal studenten of doen ze het eerste jaar opnieuw. De groep uit het tweede jaar blijft dan grotendeels behouden tot de master. Door het beperkte aantal studenten hebben jullie (onder voorbehoud van de coronamaatregelen) altijd samen les. Dit kan zowel in een auditorium als in een gewoon klaslokaal zijn. Indien je meer wilt weten over hoe de lessen volgend jaar georganiseerd worden met betrekking tot coronamaatregelen, kan je hier eens een kijkje nemen.

#informatica

Practica en oefeningensessies vinden vaak plaats in een computerlokaal. Toch verwacht de faculteit Wetenschappen dat elke student Informatica vanaf het eerste jaar over een eigen laptop beschikt. Deze laptop zal op sommige momenten ook gebruikt mogen worden tijdens gewone lessen maar ook evaluatiemomenten.

De benodigde specificaties zijn echter niet zo hoog. Heb je onlangs een nieuwe laptop aangeschaft dan hoef je zeker geen nieuwe te kopen om te starten in deze richting. Wil je de specificaties van je huidige laptop toch eens nakijken of moet je toch een nieuwe laptop kopen, kan je hier de opgelegde specificaties bekijken.

#informatica

Naast programmeren en enkele technische computervakken wordt er ook veel aandacht besteed aan wiskundige inzichten in de informatica. In het middelbaar is 6 uur wiskunde zeker voldoende, maar dit is geen vereiste. Indien je 6 of 8 uur wiskunde in het middelbaar gedaan hebt, en dit ging goed, dan zal je waarschijnlijk ook geen problemen ondervinden in de opleiding. Als je minder wiskunde hebt gehad in het middelbaar, is het misschien wel aan te raden om een vakantiecursus wiskunde te volgen. Deze worden in september georganiseerd door de UGent, meer informatie kan je hier vinden.

#informatica