Bachelor of Science in de

Fysica & Sterrenkunde

Als nieuwe student is het niet altijd even simpel om de nodige informatie te vinden. Zeker nu in deze coronatijden, kan het erg moeilijk zijn om alle informatie te vinden om de juiste studiekeuze te maken. WiNA wil daarom al die studenten graag helpen, door al die informatie te bundelen, maar vooral door antwoord te geven op jullie vragen.


Prof. Jan Ryckebusch

Vijf jaar je uitleven met een van de basiswetenschappen en nadien jobzekerheid? Het kan door Fysica & Sterrenkunde aan de Universiteit Gent te studeren. Een team van enthousiaste medewerkers deelt graag zijn kennis van onder meer gravitatiegolven, zwarte gaten, de elementaire bouwstenen van de materie, kwantum fenomenen, exoplaneten, nieuwe en duurzame materialen.

In de zoektocht naar de onderliggende principes en de schoonheid van de aarde en de kosmos, krijg je de kans om je te bekwamen in: (i) datavergaring en -verwerking; (ii) wiskundige modellering; (iii) computationeel denken. Voel je je aangesproken en hou je wel van een wetenschappelijke en wiskundige uitdaging, dan verwelkomen we je graag in de BSc in de fysica en de sterrenkunde.

Prof. Jan Ryckebusch
Sibe Bleuzé

Sibe Bleuzé

Ik ben Sibe en ik zit dit jaar in mijn 1e master Fysica en sterrenkunde. Ik kan jullie nu al beloven, ook na 4 jaar blijft dit een bijzonder boeiende richting waarin je nog elke dag nieuwe dingen ontdekt. Na twee jaar zorgeloos genieten van het studentenleven, nam ik de afgelopen twee jaar de functie van cursusverantwoordelijke op bij de studentenvereniging.

Ik help jullie graag verder met al jullie vragen over de richting Fysica en sterrenkunde, de studentenvereniging WiNA, de stad Gent of het studentenleven in het algemeen.

Manon Everaert

Ik ben Manon, 2e master studente Fysica en Sterrenkunde. Ik heb deze studie gekozen omdat het een levenslange passie van mij is, daarboven is het ook een nuttige studie in het hedendaagse leven en technologie. Voor een eerlijke mening over deze studie kan je zeker bij mij terecht! Ook vragen van elk formaat, ook al ben je gewoon nieuwsgierig, kan je zeker aan mij stellen.

In het studentenleven ben ik ook heel actief (ik was Praeses 2019-2020), dus vraag je je soms af hoe het daar allemaal verloopt in die grote studentenstad Gent, kan ik je ook zeker mee helpen. Voor de rest ben ik ook residente op Home Astrid, zeer dicht bij de Sterre, mocht je hierover vragen hebben.

Twijfel je over één van deze dingen, aarzel niet om me een mailtje te sturen!

Manon Everaert
Niels Van den Bossche

Niels Van den Bossche

Hey, ik ben Niels, masterstudent Fysica & Sterrenkunde. Ik studeer ondertussen al 4 jaar dus ik denk dat ik al veel ervaring heb met het studentenleven.

Graag help ik dan ook nieuwe studenten met hun weg te vinden langs de vele vakken en informatie die je in het eerste jaar krijgt.

Meer Informatie

Wens je nog meer informatie te vinden over de opleiding Fysica & Sterrenkunde, kijk dan zeker eens op de volgende websites:

Studiekiezer

Fysica


Frequently Asked Questions

Als student aan de universiteit zal je snel merken dat heel wat zaken anders verlopen dan in het middelbaar. Dat vraagt misschien wel even tijd om te wennen. Maar onthoud steeds dat je er niet alleen voor staat. Proffen en assistenten zullen je in het begin zeker genoeg begeleiden. Verder heb je nog de studieondersteuning van de UGent en ook de studentenvereniging WiNA staat steeds klaar om studenten te helpen bij hun studies. Maak je dus zeker geen zorgen over de overstap naar de universiteit.

#algemeen

Dat is eigenlijk niet nodig. De lesroosters laten over het algemeen vrij goed toe om elke dag te pendelen. Net iets meer dan de helft van de studenten zit in Gent op kot; de rest pendelt.

#algemeen

Fysica is natuurlijk zeer wiskundig en dus heb je best wel een goede basis wiskunde om te starten aan de opleiding. In het middelbaar is 6 uur wiskunde zeker voldoende, maar dit is geen vereiste. Indien je 6 of 8 uur wiskunde in het middelbaar gedaan hebt, en dit ging goed, dan zal je waarschijnlijk ook geen problemen ondervinden in de opleiding. Als je minder wiskunde hebt gehad in het middelbaar, is het misschien wel aan te raden om een vakantiecursus wiskunde te volgen. Deze worden in september georganiseerd door de UGent, meer informatie kan je hier vinden.

#fysica

De bachelor Fysica & Sterrenkunde is zopas grondig hervormd waardoor er nu nog meer ruimte is voor keuzevakken. Deze kan je zelf invullen door te keuzen uit een aanbod van fysica-gerelateerde vakken of vakken uit het aanbod van andere opleidingen, zoals de Informatica of de Wiskunde. In de master heb je zelfs nog meer keuze en kan je de helft van uw curriculum zelf kiezen. Op die manier kan je specifiek studeren in het vakgebied dat je echt interesseert.

#fysica

De opleiding Fysica & Sterrenkunde wordt gegeven vanuit een theoretisch standpunt. Je zal zeker enkele toepassingen zien, maar daar ligt niet de focus. Dit is één van de grote verschillen met de opleiding Burgerlijk Ingenieur (Toegepaste Natuurkunde). In de Fysica ga je vooral dieper in op de theorie en probeer je bepaalde inzichten te verwerven.

#fysica

Het is zeker aangeraden om een persoonlijke laptop te hebben, maar dit is geen noodzakelijkheid. De UGent stelt een aantal computerlokalen ter beschikking maar een eigen laptop kan zeker van pas komen. Zeker nu met de coronacrisis gebeurt er heel wat online.

Het is echter niet nodig om een dure laptop aan te schaffen. Je wordt niet verwacht zelf zware programma's te moeten draaien. Een gewone allround laptop is dus zeker al voldoende!

#fysica

Aan de Universiteit Gent vormen deze één opleiding. Dit zorgt ervoor dat je al vanaf uw eerste jaar meteen enkele sterrenkundevakken zal hebben. Je zal ook vaak in fysicavakken toepassingen zien in de sterrenkunde. Naarmate je verder gaat in de opleiding zal je meer en meer de keuze hebben om een bepaalde richting uit te gaan.

#fysica