Nieuwe Student

Als nieuwe student is het niet altijd even simpel om de nodige informatie te vinden. Zeker nu in deze coronatijden, kan het erg moeilijk zijn om alle informatie te vinden om de juiste studiekeuze te maken. WiNA wil daarom al die studenten graag helpen, door al die informatie te bundelen, maar vooral door antwoord te geven op jullie vragen.


Faculteit Wetenschappen

Voor meer informatie omtrent de faculteit wetenschappen, kunt u gerust eens een kijkje nemen op de website of mailen naar de volgende mensen:

Faculteit Wetenschappen
Faculteit Wetenschappen (informatie nieuwe studenten)

Studietrajectbegeleider:
Onderwijsondersteuning Wetenschappen:
Decaan Faculteit Wetenschappen:

Faculteit Wetenschappen - Logo

Beste studiekiezer,

Ik hoop jullie volgend jaar welkom te heten aan onze faculteit, waar onze medewerkers en studenten gepassioneerd zijn door wat wetenschap voor de wereld van morgen kan betekenen. Zowel op het vlak van gezondheid, milieu, ICT, klimaat, mobiliteit, economie... leveren onze wetenschappers belangrijke bijdragen. We leven in een complexe wereld met uitdagingen waarvoor wetenschap een oplossing kan bieden. Wetenschap doet ons de complexe wereld begrijpen en levert daarom een enorme bijdrage aan het verbeteren van onze toekomst. Wetenschap wordt niet voor niets de motor van de welvaart genoemd. In de voorbij maanden is het belang van wetenschappers niet uit het nieuws geweest. We zijn dan ook bijzonder trots op de onderzoekers van onze faculteit die dicht staan bij de ontwikkeling van nieuwe vaccins en van apps om ons veilig te houden.

Decaan Faculteit Wetenschappen

We zijn een hechte gemeenschap waar veel interdisciplinair onderzoek en onderwijs aan bod komt, omdat disciplines samen veel meer aankunnen. Een studie in de wetenschappen geeft je een brede basis aan kennis, met mogelijkheid tot verdieping in een expertise van je keuze. Zo ben je voorbereid om complexe materie te begrijpen en vanuit verschillende oogpunten te bekijken. In het latere beroepsleven kan je daarom ook zeer goed samenwerken met en binnen allerlei andere disciplines.

Wetenschappers zijn terecht gegeerd in industrie, onderwijs, onderzoeksinstellingen, maatschappelijke instellingen... Specifiek vanuit de opleiding wiskunde en informatica, fysica en sterrenkunde werken onze studenten aan vernieuwingen op het vlak van big-data analyse, robotica, informatica, nieuwe materialen, meterologie, sterrenkunde, artificial intelligence, maar evengoed komen ze terecht in de wereld van biotechnologie, bio-informatica, geomatica...

Ben je ook gebeten om samen met ons het enthousiasme te delen? Informeer je dan zeker verder! Ik wens jullie een goede studiekeuze en een zeer mooie toekomst!

Isabel Van Driessche
Decaan Faculteit Wetenschappen

De rol van WiNA

WiNA is de studentenvereniging voor alle studenten in de opleidingen Wiskunde, Informatica en Fysica & Sterrenkunde. Wij organiseren de boekenverkoop waarbij we ervoor zorgen dat alle studenten aan de beste prijs hun studiemateriaal kunnen aankopen. We voorzien ook voor iedereen die dat wenst een studiepeter of -meter die u kan bijstaan doorheen uw eerste jaren aan de Universiteit. Verder organiseren wij ook een heleboel activiteiten. Zo hebben we verschillende sport- en cultuuractiviteiten maar natuurlijk ook clubavonden, feestjes en cantussen.

WiNA - Activiteit
WiNA - Schild

Zoals eerder gezegd is WiNA de studentenvereniging voor de richtingen Wiskunde, Informatica en Fysica & Sterrenkunde. We hebben dan ook voor elke richting een prof en een aantal studenten gevonden die kort iets wilden zeggen over hun opleiding. Deze studenten zijn ook steeds bereikbaar via mail om al jullie vragen te beantwoorden. Indien er nog algemene vragen of problemen zouden zijn, kan je deze ook altijd sturen naar .

Prof. Marnix van Daele

Wie aan het nut van wiskunde nog zou twijfelen: zelfs in deze coronatijden is wiskunde niet uit nieuws weg te slaan. De modellen van Prof. Niel Hens, wiskundige van opleiding, die de evolutie van de verspreiding van het Covid-19 virus en de impact van verschillende exitstrategieën in België modelleren, bepalen dezer dagen ons dagelijks leven.

Maar ook in betere tijden is het een en al wiskunde om ons heen. Alles wat ook maar iet of wat digitaal werkt, puilt uit van de wiskunde. Misschien ben jij wel sterk in wiskunde en denk je er ook wel aan om iets met die wiskunde te doen? Bekijk dan zeker ook eens de opleiding tot master in de wiskunde aan UGent. Je ontdekt er zowel de zuivere als de toegepaste wiskunde. Bovendien is het een opleiding die je heel veel jobmogelijkheden biedt in de privé en de openbare sector.

Wiskunde? Doen!

Prof. Marnix van Daele
Kobe Bleuzé

Kobe Bleuzé

Mijn naam is Kobe Bleuzé. Ik zit momenteel deels in de 2e en deels in de 3e bachelor wiskunde. Naast de lessen zet ik mij ook in voor de studentenvereniging en in mijn vrije tijd hou ik mij bezig met schaken. Ik studeer wiskunde omdat dit zowel een brede (dus veel uiteenlopende onderwerpen) als diepgaande opleiding is. Er is voor iedereen wat wils zonder dat het daarvoor oppervlakkig wordt.

Aarzel niet om mij even te contacteren!

Nathan Steyaert

Ik ben Nathan, masterstudent wiskunde en prosenior van de faculteitskring verbonden aan deze richting: WiNA.

Ik heb deze richting gekozen omwille van een paar redenen. Natuurlijk interesseerde het me enorm, zonder zo’n interesse kom je er namelijk niet. Ik voelde me heel hard aangesproken door de kern van de richting: leren probleemoplossend denken in abstracte context. Ik werd dan ook sterk aangetrokken door topologie en getaltheorie eens ik aan de richting begon.

Als je de keuze aan het maken bent tussen universiteiten, wees dan zeker niet bang om voor de UGent te kiezen: niet alleen is het de mooiste studentenstad van Vlaanderen Europa, je krijgt hier les op een hoog niveau, met efficiënte begeleiding, kwalitatief cursusmateriaal en een enorme keuze aan keuzevakken - die je ook aan andere universiteiten mag opnemen!

Je mag me zeker mailen met vragen, ik antwoord met plezier!

Nathan Steyaert
Wiskunde

Meer Informatie

Wens je nog meer informatie te vinden over de opleiding Wiskunde, kijk dan zeker eens op de volgende websites of op de Facebook pagina:

wiskunde.ugent.be

Studiekiezer

Facebook

Prof. Peter Dawyndt

Wat mij heel hard aantrekt in de informatica is het aspect probleemoplossend denken en het feit dat je slimme digitale oplossingen kan ontwikkelen die voor veel mensen een wereld van verschil maken. Voor een informaticus is het cruciaal om de onderliggende concepten goed te begrijpen en om projectmatig te kunnen werken.

Deze mix van theorie en praktijk zit dan ook diep ingebakken in het DNA van de opleiding. En we durven de lat gerust ook hoog te leggen: het is niet voldoende dat onze studenten de informatica van vandaag kennen en kunnen toepassen. Ze moeten ook in staat zijn om mee de informatica van morgen uit te vinden.

Het “Durf Denken”-motto van de UGent is ons dus echt wel op het lijf geschreven.

Prof. Peter Dawyndt
Friedrich Vandenberghe

Friedrich Vandenberghe

Ik ben Friedrich, en zit in mijn 2de bachelor Informatica. Ik heb deze studie gekozen omdat ik al sinds ik heel jong was wist dat ik iets met informatica wou doen en je gegarandeerde werkzekerheid hebt. Voor vragen omtrent deze richting kan je zeker bij mij terecht!

In het studentenleven ben ik ook heel actief (Cursus 2019-2020), dus voor vragen daaromtrent kan je zeker ook bij mij terecht.

Mathieu Coussens

Ik ben afkomstig uit Gent en ik werk net mijn opleiding aan de Universiteit Gent af.

Ik ben steeds bereikbaar met vragen van verschillende vakken. Zo help ik ook graag nieuwe studenten hun eerste stappen te zetten binnen de opleiding informatica. Ook kan ik je bijstaan met vragen over het Gentse studentenleven.

Aarzel dus zeker niet om mij even te contacteren!

Mathieu Coussens
Informatica

Meer Informatie

Wens je nog meer informatie te vinden over de opleiding Informatica, kijk dan zeker eens op de volgende websites:

informatica.ugent.be

Studiekiezer

Prof. Jan Ryckebusch

Vijf jaar je uitleven met een van de basiswetenschappen en nadien jobzekerheid? Het kan door Fysica & Sterrenkunde aan de Universiteit Gent te studeren. Een team van enthousiaste medewerkers deelt graag zijn kennis van onder meer gravitatiegolven, zwarte gaten, de elementaire bouwstenen van de materie, kwantum fenomenen, exoplaneten, nieuwe en duurzame materialen.

In de zoektocht naar de onderliggende principes en de schoonheid van de aarde en de kosmos, krijg je de kans om je te bekwamen in: (i) datavergaring en -verwerking; (ii) wiskundige modellering; (iii) computationeel denken. Voel je je aangesproken en hou je wel van een wetenschappelijke en wiskundige uitdaging, dan verwelkomen we je graag in de BSc in de fysica en de sterrenkunde.

Prof. Jan Ryckebusch
Sibe Bleuzé

Sibe Bleuzé

Ik ben Sibe en ik zit dit jaar in mijn 3e bachelor Fysica en sterrenkunde. Ik kan jullie nu al beloven, ook na 3 jaar blijft dit een bijzonder boeiende richting waarin je nog elke dag nieuwe dingen ontdekt. Na twee jaar zorgeloos genieten van het studentenleven, nam ik dit jaar de functie van cursusverantwoordelijke op bij de studentenvereniging.

Ik help jullie graag verder met al jullie vragen over de richting Fysica en sterrenkunde, de studentenvereniging WiNA, de stad Gent of het studentenleven in het algemeen.

Manon Everaert

Ik ben Manon, voornamelijk 1e master studente Fysica en Sterrenkunde met nog enkele vakjes in de 3e bachelor. Ik heb deze studie gekozen omdat het een levenslange passie van mij is, daarboven is het ook een nuttige studie in het hedendaagse leven en technologie. Voor een eerlijke mening over deze studie kan je zeker bij mij terecht! Ook vragen van elk formaat, ook al ben je gewoon nieuwsgierig, kan je zeker aan mij stellen.

In het studentenleven ben ik ook heel actief (Praeses 2019-2020), dus vraag je je soms af hoe het daar allemaal verloopt in die grote studentenstad Gent, kan ik je ook zeker mee helpen. Voor de rest ben ik ook residente op Home Astrid, zeer dicht bij de Sterre.

Twijfel je over één van deze dingen, aarzel niet om me een mailtje te sturen!

Manon Everaert
Niels Van den Bossche

Niels Van den Bossche

Hey, ik ben Niels, masterstudent Fysica & Sterrenkunde. Ik studeer ondertussen al 4 jaar dus ik denk dat ik al veel ervaring heb met het studentenleven.

Graag help ik dan ook nieuwe studenten met hun weg te vinden langs de vele vakken en informatie die je in het eerste jaar krijgt.

Meer Informatie

Wens je nog meer informatie te vinden over de opleiding Fysica & Sterrenkunde, kijk dan zeker eens op de volgende websites:

Studiekiezer

Fysica