Mentaal welzijn

WiNA denkt aan het mentaal welzijn van al haar studenten!

Of je nu een nieuwe student aan de UGent bent, of al wat ervaring hebt opgedaan, een beetje extra hulp kan altijd van pas komen. De UGent zet enorm in op de ondersteuning van haar studenten. Omdat we merken dat heel wat studenten de weg naar de juiste dienst binnen de UGent niet vinden, hebben we alle diensten omtrent mentaal welzijn hieronder even opgelijst.Neem zeker ook eens een kijkje op de pagina Studiebegeleiding voor nog meer informatie.

Als je gewoon eens uw hart wilt luchten, kan je ook altijd sturen naar iemand van het praesidium. We helpen je dan graag verder!

Feel good!
Start to Talk

Start to talk is een warm project dat zich richt op het mentaal welzijn bij studenten. Het is een project door studenten voor studenten. Via een praatgroep wordt er gesproken over zaken waar studenten het moeilijk mee hebben. Deze onderwerpen worden vaak niet besproken in het dagelijkse leven. Mensen voelen zich beschaamd of zwak omdat ze het moeilijk hebben. Wij ondervinden dat ze tijdens de praatgroep hun hart kunnen luchten en open kunnen praten over hun gevoelens. Ondanks het feit dat de meesten elkaar niet kennen, merken we een wederzijds respect en vertrouwen naar elkaar toe.

Tijdens een sessie wordt vaak beseft dat we niet alleen zijn en dit schept een diep gevoel van verbondenheid. Praten helpt, blijf niet met je probleem zitten en kom gerust eens langs op een van onze maandelijkse sessies. Je mag ons altijd een mailtje sturen: .


Klik hier voor meer informatie
Logo Start to Talk
Studentenpsychologen

Op de afdeling Studieadvies staan meerdere psychologen ter beschikking om studenten te begeleiden die met hun studies in de knoei zijn geraakt. Soms gaat het om verkeerde studiegewoonten maar ook persoonlijke problemen kunnen het studeren en het leven aan de universiteit bemoeilijken:


Studiegebonden problemen

Een tekort aan interesse en/of motivatie om te studeren, uitstelgedrag, perfectionisme, (examen)stress, faalangst, geen of een niet efficiënte studie-aanpak, geheugen- en/of concentratieproblemen,...


Persoonlijke problemen

Piekeren, aanpassingsproblemen, relationele problemen, assertiviteit, angst of neerslachtigheid ...Je kan bij de studentenpsychologen terecht voor een persoonlijk gesprek, maar zij geven ook trainingen in groep over uitstelgedrag, faalangst ...


Klik hier voor meer informatie
student@warmUGent

Student@warmUGent is een cursus-site op Ufora, maar verwar deze zeker niet met de vakken die je daar ook kan vinden. Deze Uforapagina bevat verschillende modules voor verscheidene problemen. Heb je last van faalangst? Bekijk zeker de module ‘Faalangst en uitstelgedrag’. Val je moeilijk in slaap? Hiervoor kan je terecht bij de module ‘Angst, piekeren, slaapproblemen, en andere zorgen'.

PS: Voor expliciete vragen kan je steeds anoniem een vraag stellen op het discussieforum.


Ga naar de Ufora site
Wat Wat

WAT WAT is een platform van meer dan 70 organisaties (denk aan Awel, Sensoa, VDAB, Publiq, Child Focus, etc.) die jongeren willen informeren en toeleiden naar advies of hulp. Door de krachten te bundelen onder 1 merknaam is WAT WAT het referentiepunt voor jongeren met vragen. ​​​​​De Ambrassade coördineert WAT WAT in opdracht van de Vlaamse Overheid.


Klik hier voor meer informatie
Logo Wat Wat
Wel in je vel aan de UGent

Als student is het niet alle dagen feest: soms heb je veel aan je hoofd of is het moeilijk je weg te zoeken. Wist je dat je voor élke kwestie - hoe klein of ‘onschuldig’ ze ook lijkt – wel ergens terechtkan? Blijf er dus niet alleen mee zitten!


Klik hier voor meer informatie